EPC attest

Het Energieprestatiecertificaat, beter bekend als het EPC attest is een belangrijk document.

Als u van plan bent een woning, appartement of studio te kopen of te huren, is het essentieel om te begrijpen wat dit certificaat inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

pexels rdne stock project 8293712 scaled

Wat is het EPC attest?

Een EPC Attest is een certificaat dat de energieprestatie van een wooneenheid weergeeft. Dit attest wordt opgesteld door een erkende energiedeskundige en is verplicht bij de verkoop of verhuur van een wooneenheid. Het doel van het EPC is om potentiële kopers of huurders vooraf te informeren over de energiezuinigheid van de woning.

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat inzicht geeft in de energiezuinigheid van een woning. Het wordt opgesteld door een door het VEKA erkende energiedeskundige en is verplicht bij de verkoop of verhuur van een wooneenheid zoals een woning, appartement of studio.

Als u een woning wilt verkopen of verhuren, bent u verplicht om een EPC Attest te hebben. Dit attest moet worden vermeld in alle vormen van publiciteit, zoals online zoekertjes, krantenadvertenties, affiches of via een makelaar. De energieprestatie van de wooneenheid moet worden aangegeven met een energiescore of EPC-label, variërend van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Scherm­afbeelding 2023 06 04 om 12.00.59

Waarom is een EPC attest noodzakelijk?

Het EPC Attest is niet alleen een wettelijke vereiste maar dient ook als een informatieve tool voor potentiële kopers of huurders. Het helpt hen om een weloverwogen beslissing te nemen over de energiezuinigheid van een woning, wat op de lange termijn financiële en ecologische voordelen kan hebben.

Informatie voor Kopers en Huurders

Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning. Dit is belangrijk omdat het hen helpt om de operationele kosten van de woning beter in te schatten. Een woning met een goede EPC-score zal op de lange termijn minder kosten aan energie.

pexels rdne stock project 8293776 scaled

Renovatieverplichting

Als een gebouw een slechte energieprestatie heeft, aangeduid met label E of slechter, dan moet in de publiciteit ook vermeld worden dat er een renovatieverplichting op de wooneenheid rust. Dit is een belangrijke informatie voor de koper of huurder, omdat het extra kosten met zich mee kan brengen.

Hoe wordt een EPC attest opgemaakt?

Stap 1: Voorbereiding en Planning

 1. Onderzoek Doen: Voordat u een afspraak maakt, is het belangrijk om te weten wat een EPC is en waarom het nodig is. Dit helpt u om de juiste vragen te stellen tijdens het proces.
 2. Erkende Energieadviseur Zoeken: Zoek een energieadviseur die erkend is door het VEKA.
 3. Afspraak Plannen: Neem contact op met de gekozen adviseur om een afspraak te plannen voor de opmeting van uw woning.

  Stap 2: Documentatie Verzamelen

  1. Bouwplannen en -vergunningen: Verzamel alle relevante documenten zoals bouwplannen, vergunningen en eerdere EPC’s indien beschikbaar.
  2. Facturen van Energiebesparende Maatregelen: Als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen, verzamel dan alle facturen en documentatie die dit kunnen bewijze

  Stap 3: Opmeting en Inspectie

  1. Rondleiding en Inspectie: De energieadviseur zal een rondleiding en inspectie van de woning uitvoeren om alle nodige gegevens te verzamelen.
  2. Opmetingen: Alle afmetingen van de woning worden genoteerd, inclusief de dikte van de isolatie, het type beglazing, enz.
  3. Foto’s en Notities: De adviseur maakt foto’s en notities van alle relevante aspecten van de woning.

  Stap 4: Gegevensverwerking

  1. SketchUp: De verzamelde gegevens en afmetingen worden ingevoerd in een programma zoals SketchUp om een 3D-model van de woning te creëren.
  2. Berekeningen: Met behulp van het model worden diverse berekeningen uitgevoerd om de energieprestatie van de woning te bepalen.

  Stap 5: Invullen van het EPC-Programma

  1. Gegevens Invoeren: Alle verzamelde en berekende gegevens worden ingevoerd in het officiële EPC-programma.
  2. Documentatie Uploaden: Bewijsstukken zoals facturen en foto’s worden geüpload als bijlagen.
  3. Eindbeoordeling: De energieadviseur voert een laatste controle uit op de ingevoerde gegevens en bijlagen.
  4. Certificaat Genereren: Na goedkeuring wordt het EPC-certificaat gegenereerd en naar de klant gestuurd.

  Het gevoel is wederzijds

  We zijn trots dat we mensen kunnen ondersteunen in het verkopen van hun woning.

  trustpilot

  Ze waren altijd beschikbaar om mijn vragen te beantwoorden en gaven me waardevolle tips om mijn huis voor te bereiden op de verkoop. Het EPC-voorbereidingsadvies was bijzonder nuttig en maakte een echt verschil.

  Ten sterkste aangeraden

  Ik ben blij dat ik de stap durfde wagen om mijn eigen woning te verkopen. Echter durfde ik dit in het begin niet helemaal alleen, verkocht.be was een grote hulp!

  Ik ben heel tevreden met verkocht.be!

  Ze hielpen me bij het aanvragen van alle nodige certificaten en zorgden ervoor dat mijn huis snel en tegen een goede prijs werd verkocht.

  Veel kosten gespaard

  Het is niet moeilijk als je wat hulp krijgt.

  Verken nuttige tips en inzichten over het zelf verkopen van je woning in onze blog.

  • FAQ's

  Wat staat er op een EPC attest?

  Een EPC Attest is meer dan alleen een score; het bevat verschillende soorten informatie die nuttig kunnen zijn voor zowel de verkoper als de koper of huurder.

  Energieprestatiescore en Label

  De energiescore en het EPC-label (van A+ tot F) geven een indicatie van de energiezuinigheid van de woning. Hoe hoger de score, hoe energiezuiniger de woning is.

  Tips en Aanbevelingen

  Het EPC bevat ook tips en aanbevelingen om de energieprestatie van de woning te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt bij de aanbevelingen ook een kostenraming meegegeven, wat helpt bij het plannen van eventuele renovaties.

  Geldigheidsduur

  Een EPC is over het algemeen 10 jaar geldig. Echter, als er significante veranderingen zijn aangebracht in de woning die de energieprestatie kunnen beïnvloeden, is het aan te raden een nieuw EPC Attest te laten opmaken.

  Wanneer is een EPC Attest Verplicht?

  Het hebben van een EPC Attest is niet alleen een goede praktijk, maar ook een wettelijke verplichting in bepaalde situaties.

  Bij Verkoop of Verhuur

  Als u een woning, appartement of studio wilt verkopen of verhuren, is een EPC Attest verplicht. Dit moet opgemaakt zijn door een erkende energiedeskundige en moet beschikbaar zijn vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden.

  Publiciteit en Advertenties

  In alle vormen van publiciteit, zoals online zoekertjes, krantenadvertenties of via een makelaar, moet de energieprestatie van de woning vermeld worden. Dit gebeurt aan de hand van de energiescore of het EPC-label.

  Uitzonderingen

  Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een EPC niet nodig is, zoals bij verhuur van een assistentiewoning met een dagprijs en zonder huurovereenkomst, of bij verkoop of verhuur van woonboten.

  Gevolgen van geen EPC attest te hebben

  oetes

  Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) kan boetes opleggen variërend van 500 tot 5.000 euro als er geen geldig EPC aanwezig is. Het betalen van de boete is geen kwijtschelding of opschortende voorwaarde voor de opmaak van het EPC.

  Extra Controles

  Als de woning nog steeds te koop of te huur wordt aangeboden zonder een geldig EPC, kan de eigenaar zelfs een tweede boete krijgen bij een volgende controle.

  Klachten

  Klachten over een ontbrekend of incorrect EPC kunnen worden ingediend bij het VEKA. Dit kan leiden tot verdere onderzoeken en eventuele sancties.