Stappenplan om je woning zelf te verkopen.

Het besluit om je eigen huis te verkopen is niet iets dat je lichtzinnig moet nemen. Er zijn een aantal overwegingen en verantwoordelijkheden waar je rekening mee moet houden. Laten we enkele van de belangrijkste punten doorlopen:

pexels nathan cowley 1128796

Stap 1

Planning van de verkoopperiode

Bepaal het tijdsbestek voor de verkoop van je huis. Het is raadzaam om te verkopen wanneer er een groot aantal potentiële kopers op de markt is, bijvoorbeeld tijdens de piekverkoopperiodes, en het einde van het jaar, dat meestal rustiger is, te vermijden. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alle volgende stappen met aandacht uit te voeren.

pexels mikhail nilov 8729721 scaled

Stap 2

Schakel je notaris in

Je notaris zal alle benodigde attesten en verkoopdocumenten verzamelen om de verkoop soepel te laten verlopen. Door je notaris vanaf het begin te betrekken, heb je genoeg tijd om alle papierwerk te regelen en de voorlopige koopovereenkomst (ook wel compromis genoemd) en de definitieve verkoopakte voor te bereiden.

pexels pixabay 48889 scaled

Stap 3

Bereid je woning voor op de verkoop

Om de maximale waarde uit je woning te halen, moet deze in de best mogelijke staat zijn voordat je deze gaat verkopen. Kleine reparaties, verbeteringen zoals een nieuwe verflaag of grotere projecten zoals een extra slaapkamer kunnen de waarde verhogen. Zorg ervoor dat je woning opgeruimd en schoon is voordat je foto’s maakt en potentiële kopers rondleidt.

pexels breakingpic 3305 scaled

Stap 4

Bepaal de verkoopprijs

Nu je woning klaar is voor de verkoop, kun je de verkoopprijs vaststellen. Je kunt hiervoor professionele taxateurs en online platforms inschakelen. Een realistische prijs is van groot belang voor een succesvolle verkoop. Een te hoge prijs kan de verkoop vertragen, terwijl een te lage prijs je winst kan verminderen.

pexels karolina grabowska 4397899 scaled

Stap 5

Maak foto's van je woning

Nu je woning op orde is en je de vraagprijs kent, kun je beginnen met het maken van foto’s, die een cruciaal onderdeel zijn van je promotiemateriaal. Met voldoende licht in de ruimte kun je met een moderne smartphone perfecte foto’s maken.

pexels linkedin sales navigator 2182981 scaled

Stap 6

Marketing

Nu ben je klaar om je woning op de markt te brengen. Het meest eenvoudige is om je woning te adverteren op de meest populaire vastgoedwebsites. Daarnaast kun je je woning ook adverteren op sociale media platforms, zoals Facebook, om mensen in je directe omgeving te bereiken. Schrijf ook een overtuigende tekst die de sterke punten van je woning benadrukt.

pexels kampus production 8815825 scaled

Stap 7

Geef rondleidingen aan potentiële kopers

Dit is het moment waarop je potentiële kopers rondleidt in je woning. Concentreer je niet alleen op de technische aspecten van je woning, maar ook op de voordelen die je als bewoner al die jaren hebt ervaren. Jouw persoonlijke touch kan kopers een authentiek gevoel geven.

pexels fauxels 3184465 1 scaled

Stap 8

Onderhandel over een bod

Krijg je niet meteen het gewenste bod? Dan is het tijd om te onderhandelen. Bepaal je minimumprijs, maar houd die nog even voor je. Dit wordt je eindbod in de onderhandelingsronde.

pexels mohammad danish 891059 scaled

Stap 9

Stel een verkoopovereenkomst op

De voorlopige verkoopovereenkomst, of compromis, moet correct zijn en juridisch in orde. Dit is niet iets wat je zomaar doet met een gedownload document van het internet. Je notaris zal op basis van alle verkoopinformatie, certificaten en vragen van de koper en verkoper een correct compromis opstellen waarin beide partijen zich kunnen vinden.

pexels cottonbro studio 3171837 scaled

Stap 10

Verkocht!

Vanaf het moment dat je eerste geaccepteerde bod op papier staat en na de ondertekening van het compromis is je woning verkocht. Het is tijd om te vieren!

Het is niet moeilijk als je wat hulp krijgt.

Verken nuttige tips en inzichten over het zelf verkopen van je woning in onze blog.